درمان لکنت زبان در کودکان
لکنت زبان در بچهها معمولاً با پشت سر گذاشتن دوران کودکی رفع میشود، اما گاهی نیز این مشکل ادامه پیدا میکند. درمان لکنت زبان با رشد کودک و افزایش سن ممکن است مشکلتر شود. بنابراین، پیگیری برای رفع لکنت را لازم است از دوران کودکی شروع کنیم. نقش خانواده و مداخلهٔ زودهنگام در بهبود و پیشگیری از انتقال لکنت به دوران بزرگسالی نیز بسیار بسیار مهم است.
همچنین مراجعه به پزشک و گفتاردرمانگر برای کودکی که مشکل جدیتری دارد لازم است و البته این نیاز را پزشک کودک شما تشخیص خواهد داد. پس از ارجاع به یک گفتاردرمانگر، روند مناسبتر درمان شروع و پیگیری خواهد شد تا به شما و کودک شما یاد ببدهد که چگونه سرعت گفتارش را کنترل کند، هنگام صحبت عضلات خود را منقبض نکند و حرف زدنش دور از فشار و تقلا باشد. بهطورکلی، روشهای رفع و درمان لکنت زبان به شکل زیر است:
روش زبانی یا تلفظی: برای انجام این روش، هماهنگیها بین حنجره، گونهها، زبان و لبها لازم است. قبل از چهار یا پنج سالگی به ندرت مشخص میشود که یک کودک لکنت زبان دارد و کندی زبان در اثر اختلالات بدنی یا برآشفتگیهای عاطفی، در کودک رشد میکند. گاهی میتوان کندزبانی را از راه آموزش برطرف کرد، یعنی به کودک دارای لکنت آموخت که چگونه خیلی آهسته چیزی را بخواند، خیلی آهسته و با توجه خاص به حرف زدن خود، صحبت کند و هر هجایی را با کمال دقت ادا کند.
روش مکمل: در این روش، به بازپروری و پرورش جنبههای دوگانهٔ فکری و زبانی اهمیت داده میشود. این روش بیشتر در مورد کودکان سه تا هفت ساله استفاده میشود و معمولاً نتایج خوبی دارد. هدف این روش، پرورش دوگانهای از قدرت و صحت تفکر، قدرت و صحت بیان و گفتار است.
روش رواندرمانی: این روشها در مورد کودکانی که دچار کشمکشهای عاطفی و اختلالات روانی عصبی هستند به کار میرود. اما روشهای رواندرمانی برای کودکان در سنهای پایین اغلب مفید نیست.
روش دارودرمانی: برخی کارشناسان اعتقاد دارند که یکی از عوامل لکنت زبان، تنشها، اضطراب و هیجانات عاطفی است. به همین دلیل، داروهای آرامبخش میتواند تا حدودی کودک را از اضطراب و هیجانات عاطفی دور کند و در نتیجه لکنت زبان او را کاهش دهد، اما برای تجویز دارو حتماً سن و نظر پزشک کودک شما اهمیت زیادی دارد.
رفتاردرمانی: یک روش دیگر، تغییرات و اصلاحات رفتاری است. بر اساس نظریهٔ مدافعان این روش، یکی از علل لکنت زبان کودک، رفتارهای ناسازگار و ناهنجار اوست. به همین دلیل، در این روش سعی بر اصلاح رفتارها و به دنبال آن کاهش لکنت زبان در کودک است.چه زمانی برای درمان لکنت زبان کودک باید به گفتاردرمانگر مراجعه کرد؟اگر کودک 5 ساله است و هنوز هم لکنت زبان دارد، با پزشک خود یا متخصص گفتاردرمانی صحبت کنید.اگر در جمع از صحبت کردن امتناع می کند. از ترس ناشی از لکنت زبان کلمات خود را عوض می کند.در صورتی که لکنت زبان کودک با حرکات بدن همراه باشد.کلمات و عبارات کامل را اغلب و به طور مداوم تکرار می کند.برخی از صداها و هجا ها را بیشتر تکرار می کند.صحبت کردنش تند و سریع است .در صورتی که متوجه افزایش تنش در صورت یا سفتی در عضلات گفتاری کودک می شوید.در صورتی که باعث بالا رفتن صدا می شود.نگرانی های دیگری درباره نحوه گفتار فرزندتان دارید.
اگر هم اکنون نیاز به مشاوره با روانپزشک یا روانشناس یا گفتار درمانگر را دارید به سایت تله ویزیت به آدرس www.televisit24.com مراجعه فرمایید و توسط بهترین متخصصین به آسانی ویزیت شوید.