بعضی از افراد که به آلرژیهای شدید مبتلا هستند، وقتی درمعرض چیزی قرار میگیرند که نسبت به آن آلرژی دارند، دچار واکنشی بهنام آنافیلاکسی میشوند که در نتیجهی آن، سیستم ایمنی موادی شیمیایی در بدن آزاد میکند که این شرایط میتواند به شوک آنافیلاکسی منجر شود. در این حالت، ناگهان فرد دچار افت فشار خون میشود و مسیرهای تنفس طبیعی باریک و گاهی حتی مسدود میشود. این شرایط بسیار خطرناک است و اگر فورا درمان نشود، عوارضی جدی و حتی مرگ را بهدنبال خواهد داشت.
علائم شوک آنافیلاکسی
علائم شوک آنافیلاکسی پیش از شروع آن ایجاد میشوند و هرگز نباید این علائم را نادیده بگیرید. این علائم عبارتاند از:
-
واکنشهای پوستی مانند کهیر، قرمز شدن پوست یا رنگپریدگی؛
-
احساس گرمای زیاد بهطور ناگهانی؛
-
داشتن احساس وجود تودهای در گلو یا مشکل در بلع؛
-
حالت تهوع، استفراغ یا اسهال؛
-
درد شکمی؛
-
نبض ضعیف و تند؛
-
آبریزش بینی و عطسه؛
-
تورم زبان یا لبها؛
-
خس خس سینه یا مشکل در تنفس؛
-
داشتن احساس وجود مشکلی در بدن؛
-
مورمور شدن دستها و پاها، دهان یا پوست سر.
اگر حس میکنید دچار آنافیلاکسی شدهاید، بهسرعت به پزشک مراجعه کنید. اگر آنافیلاکسی پیشرفت کند و به شوک آنافیلاکسی تبدیل شود، نشانههای زیر ظاهر میشود:
-
بهسختی نفس کشیدن؛
-
سرگیجه؛
-
گیجی؛
-
احساس ضعف ناگهانی؛
-
ازدستدادن هوشیاری.
برخی از محرک های معمول آنافیلاکسی عبارتند از:
-
داروها
-
غذاهایی مانند بادام زمینی، آجیل و فندق، ماهی و حلزون صدفی
-
نیش حشراتی مانند زنبورهای عسل، زنبورهای وحشی، زنبورهای بدون عسل، زنبورهای سرخ و مورچه های آتشین
تشخیص آنافیلاکسی
آنافیلاکسی، نیاز به تشخیصی بالینی دارد و در وهله اول پزشک باید به بررسی وضعیت سیستم تنفسی و مجاری هوایی بیمار بپردازد. در معاینه اولیه، یافته های زیر به دست خواهد آمد:
-
مشخصات ظاهری و علائم حیاتی: شدت علائم و ارگان های درگیر شده در هر فردی متفاوت است، بیماران عمدتا مضطرب و بی قرار هستند.
-
یافته های مرتبط با سیستم تنفسی: تنفس سریع، تنفس با صدای بلند و گوش خراش، خس خس کردن، از دست دادن قدرت تکلم
-
یافته های مرتبط با سیستم قلبی عروقی: افت فشار خون، تپش قلب و شوک
-
یافته های مرتبط با سیستم عصبی: کاهش سطح هوشیاری، اضطراب
-
یافته های پوستی: کهیر در هر ناحیه از بدن، اریتما و قرمز شدن پوست
-
مشکلات مرتبط با سیستم گوارشی: استفراغ، اسهال و دردهای شکمی
تست های تشخیصی
معمولا نیازی به انجام تست های تشخیصی و آزمایشگاهی نیست، چرا که این قبیل تست های کمکی به تشخیص نمی کنند. با این حال در صورتی که امکان تشخیص دقیق برای پزشک وجود نداشته باشد، و یا فرد مبتلا به سندرم خاصی باشد، برخی تست های آزمایشگاهی از سوی پزشک تجویز می شود، که عبارتند از:
-
سطح تریپتاز سرمی که به تشخیص قطعی آنافیلاکسی کمک می کند
-
هیستامین در ادرار 24 ساعته که به تشخیص عود و برگشت آنافیلاکسی کمک می کند
تست پوستی، تست های ایمونوگلوبولین E (IgE) و یا هر دو تست، به تشخیص محرک های موثر در بروز شوک آنافیلاکسی کمک می کنند. در برخی موارد، تست هایی جهت تعیین آلرژی غذایی و یا دارویی نیز انجام خواهد شد.
پیشگیری از بروز آنافیلاکسی
آنافیلاکسی، شرایط اورژانسی محسوب می شود. با این حال، شرایطی است که امکان پیش بینی آن وجود ندارد. برخی افراد به موادی واکنش نشان می دهند که در گذشته سابقه آلرژی و حساسیت به آن ماده را نداشته اند. بعد از بروز واکنش، باید این را بدانید که چه چیزی عامل بروز این واکنش بوده تا در آینده از تماس با آن دوری کنید.
اقدامات درمانیِ بلندمدت
شوک آنافیلاکسی یکی از شرایط اورژانسی پزشکی است و میتواند بسیار خطرناک و حتی کشنده باشد. بهبودی شما به این مسئله بستگی دارد که با چه سرعتی کمکهای پزشکی را دریافت کردهاید. اگر درمعرض خطر آنافیلاکسی قرار دارید، با کمک پزشک خود برنامهای برای شرایط اورژانسی تهیه کنید تا بدانید که در این شرایط باید چه کارهایی را انجام بدهید.
ممکن است پزشک برای کاهش احتمال بروز حملههای آینده یا شدت آنها، استفادهی بلندمدت و طولانی از داروهای آنتیهیستامین یا سایر داروهای آلرژی را تجویز کند. شما باید همیشه داروهای آلرژی تجویزشده را مصرف کنید و بدون مشورت با پزشک مصرف این داروها را قطع نکنید.
احتمال دارد که پزشک به شما پیشنهاد بدهد که برای موارد بعدی حمله، همیشه یک EpiPen همراه خود داشته باشید. او همچنین میتواند به شما کمک کند که عامل بروز واکنش آنافیلاکسی را شناسایی کنید تا در آینده بتوانید از آن دوری کنید و دچار واکنش آنافیلاکسی نشوید.
اینجا را کلیک کنید 👇👇
www.televisit24.com
تنها با وارد کردن نام و نام خانوادگى و شماره موبایل و ثبت نام در سامانه تله ویزیت، بلافاصله و حداکثر طى مدت ٢٤ ساعت پاسخ خود را از بهترین پزشکان متخصص دریافت کنید و دیگر نگران سلامت خود نباشید.