پزشکی اورژانس (EM) یک تخصص پزشکی است که پزشکان را با دانش و مهارت های مورد نیاز برای مراقبت از افرادی است که سلامتی آنها در خطر است یا نیازهای فوری بهداشتی هستند، مجهز می کند.
فدراسیون بینالمللی اورژانس در سال 1991 طب اورژانسی را اینگونه تعریف کرد: «حوزهای از عمل مبتنی بر دانش و مهارتهای مورد نیاز برای پیشگیری، تشخیص و مدیریت جنبههای حاد و اضطراری بیماریها و آسیبهایی که بیماران در تمام گروههای سنی مبتلا هستند که طیف کاملی از اختلالات فیزیکی و رفتاری تمایز نیافته را در بر می گیرد.
ارائه خدمات پزشکی در بیماران مراجعهکننده به اورژانسها، در نظام سلامت جامعه اهمیت خاصی دارد. علیرغم پیشرفت پزشکی در سالیان اخیر و بالندگی رشتههای تخصصی و فوق تخصصی، کیفیت خدمات اورژانس بهبود قابل توجهی نداشت. ایده ایجاد رشته طب اورژانس برخاسته از چنین مشکلاتی بودهاست. برخلاف بسیاری از رشتهها که وسعت اطلاعات علمی و کشفیات جدید باعث به وجود آمدن آنها شد، طب اورژانس تنها در پاسخ به تقاضا و نیازهای بهداشتی جامعه شکل گرفت
متخصصان اورژانس عمدتاً در بخش اورژانس فعالیت میکنند و اطلاعات و مهارتهای زیادی در تمام اورژانسهای رشتههای مختلف دارند.
دیگر مهارتهایی که متخصصان طب اورژانس در طول دوره تحصیل خود کسب میکنند و معمولاً مختص این رشته تخصصی هستند عبارتند از: درمان بیماران دچار آسیبهای چندگانه (مثل شکستگی استخوانها، آسیب اعضاء داخلی بدن و شوک)، درمان بیماریهای محیطی (همچون گرما زدگی، سوختگی، برق گرفتگی و…)، برخورد با مسمومیت ها، اداره بیمار نیازمند احیا قلبی ریوی، درمان قربانیان حوادث هسته ای، میکروبی و شیمیایی و…
همچنین متخصصان طب اورژانس مهارتهای ویژهای در امور مدیریتی اورژانس دارند که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد: مدیریت بخش اورژانس، طراحی فضای فیزیکی بخش اورژانس، تریاژ، مدیریت بحران در سطح بیمارستان و نیز در سطح جامعه، مدیریت و طراحی اورژانس پیش بیمارستانی و…
متخصصان طب اورژانس علاوه بر نظارت بر شرایط بیمار طی حضور در اورژانس توانایی درمان موارد اورژانسی بیمار یا شناسایی علت یا علل اصلی مولد علائم بیماری را نیز دارند که این تواناییها، هم رسیدگی به بیمار و هم شرایط بستری یا ترخیص بیمار را تسریع میکند. بسیاری از بیماران بستری در اورژانس با مراقبتهای اولیه بهبود مییابند و عدهای تنها نیازمند بررسی اولیه و پیگیری در سرویس تخصصی هستند و بیماریشان نیازی به بستری فوری ندارد. مسئولیت آموزش پرستاران اورژانس، پرسنل اورژانس پیشبیمارستانی و بالا بردن آگاهی مردم در برخورد با سوانح و حوادث پزشکی و حتی بلایای طبیعی بر عهده گروه طب اورژانس است.
منبع: Wikipedia و acem