کُلیه یکی از اندامهای درونی بدن انسان و برخی دیگر از جانداران است. کار کلیه تصفیه خون از مواد زائد و دفع متابولیتهای بدن میباشد جالب است بدانید انسان میتواند با ۲۰٪ کلیههایش زندگی نسبتاً سالمی داشته باشد. اگر عملکرد آنها کم شود نیاز به دیالیز پیدا میکنند.
وظایف کلیه ها
یکی از اصلیترین وظایف کلیه بیرون راندن مواد زاید تولید شده بر اثر متابولیسم یا خورده شده، میباشد. کنترل حجم و ترکیبات مایعات بدن نیز از کارکردهای کلیه میباشد. قسمت عمده حفظ تعادل بین میزان دریافت و میزان دفع در مورد آب و تقریباً تمام الکترولیتهای بدن بر عهده کلیهها میباشد.کلیهها مهمترین وظیفه خود را با تصفیه پلاسما و برداشت مواد از فیلتر، بسته به نیازهای بدن انجام میدهند. کلیهها با دفع مواد ناخواسته توسط ادرار بدن را تمیز کرده و مواد مورد نیاز را به خون بازمیگردانند.
همچنین دفع محصولات زائد متابولیسم که در بدن نیاز نیستند، عمدتاً بر عهده کلیهها میباشد. اوره، کراتینین، اسیداوریک، محصولات نهایی تجزیه هموگلوبین و متابولیتهای هورمونهای مختلف از این دسته میباشند.
کلیهها با دفع مقادیر متغیر سدیم و آب، نقش بارز در تنظیم بلندمدت فشار شریانی دارند. علاوه بر آنها، با ترشح هورمونها یا مواد مؤثر بر عروق مثل رنین در تنظیم کوتاهمدت (سریع) فشار شریانی نیز نقش دارند. رنین باعث ساخت محصولات مؤثر بر عروق به مانند آنژیوتانسین۲ میشود.کلیهها با دفع اسیدها و تنظیم ذخایر بازی مایعات بدن، تعادل اسید و باز را با همکاری ریهها تنظیم میکنند به این صورت که با خوردن مواد خوراکی که pH خون را پایین برده و به سمت اسیدی شدن میبرند، کلیهها میزان دفع یونهای +H را افزایش میدهند؛ از طرفی در صورت مصرف غذاهایی که pH خون را افزایش داده و به سمت بازی (قلیایی) شدن میبرد، کلیهها میزان دفع یون -HCO3 یا همان یون بی کربنات را از طریق ادرار افزایش میدهند.
کلیهها اریتروپویتین ترشح میکنند که تولید گویچههای سرخ از سلولهای بنیادی خونساز در مغزاستخوان را تحریک میکنند. تقریباً تمام اریتروپویتین که در افراد سالم به خون ترشح میشوند، از کلیهها است. اما ترشح بخشی از اریتروپویتین به خون را کبد بر عهده دارد.
کلیهها در گرسنگی طولانیمدت از اسیدهای آمینه و سایر پیشسازها، گلوکز میسازد، این روند گلوکونئوژنز نام دارد. فعال کردن ویتامینD از طریق آنزیمی به نام کوله کلسیفرول آن را به شکل فعال میکند مثلا از پیش ساز های مانند کلسترول استفاده میکند
سالانه افراد بیشماری در سراسر جهان به بیماری حاد کلیه مبتلا میشوند. اما هنوز اکثر مردم چیزی دربارهٔ این بیماری - که تا زمانی که خیلی پیشرفته میشود و خودش را نشان میدهد - نمیدانند. همانند بیماری قلبی، بیماری کلیوی نیز یکی از مشکلات خاموشی سلامتی است که هیچ علائم یا نشانهای در مراحل اولیه از خود بروز نمیدهد. نارسایی کلیوی تا حدودی خفتهاست زیرا فردی که دچار اوره یا فشار خون بالا است امکان ابتلا به بیماری کلیوی را دارد، شاید به ظاهر مشکلی در کار نباشد اما اگر در تغذیه یا روند درمان کمکاری شود امکان ابتلا به نارسایی کلیوی شدت مییابد. از هر ۱۰ نفر یک نفر در معرض ابتلا به بیماریهای کلیوی قرار دارد که بهداشت جهانی میگوید بین ۵ تا ۱۰ برابر این آمار، بیماری خفته کلیه وجود دارد.
نمود بیماری
در واقع بیماری زمانی نمود پیدا میکند که عملکرد کلیه کاهش پیدا میکند یا متوقف شود. به همین دلیل است که پزشکان سعی دارند با آگاه کردن مردم دربارهٔ این بیماری و روند آن شانس خود را برای جلوگیری از عدم عملکرد کلیه و نهایتاً مرگ افراد افزایش دهند. کلیههای سالم با تولید ادرار، خون بدن را از فضولات و مواد سمی پاک میکنند. آنها میزان «فلوید» بدن را تنظیم میکنند و احتیاج به موادغذایی مثل سدیم، کلسیم، پتاسیم و فسفر دارند. علاوه بر این کلیههای بدن هورمونهایی ترشح میکنند که باعث تنظیم فشارخون، ساخت سلولهای خونی قرمز رنگ و مستحکم شدن استخوانها میشود. اکثر کلیهها عملکرد خوب و درستی دارند، اما گاهی اوقات کلیهها توانایی خود را در خارج کردن «فضولات و فلویدها» از دست میدهد که باعث میشود میزان این مواد خطرناک در بدن افزایش پیدا کند. چنانچه این موضوع معالجه نشود، ساخت مواد سمی، فلوید اضافی و میزان مواد معدنی خطرناک در بدن باعث مرگ میشود.
انواع بیماری برای کلیه ها
بیماری کلیوی حاد یا نارسایی حاد کلیه: وقتی که ناگهان کار کلیهها متوقف میشود.
بیماری کلیوی مزمن (کهنه) یا نارسایی مزمن کلیه: در این نوع رشد این پروسه و روند بیماری در طی چند ماه یا حتی چند سال طول میکشد و چنانچه درمان نشود، میتواند باعث از کار افتادن یک کلیه یا هر دوی آنها شود.
نشانهها و علائم هر نوع بیماری بستگی به شدت آن دارد. بیماری نوع اول اغلب پس از یک عمل جراحی پیچیده یا یک ضربه یا آسیب جدی رخ میدهد که علائم آن مثل جمع شدن فلوید، خونریزی داخلی، سرگیجه و حالت کما بهطور یک دفعه و ناگهانی خودشان را بروز میدهند که خوشبختانه در بسیاری از بیماران با درمان مناسب کلیهها به وضعیت طبیعی یا نزدیک به آن بازمیگردند. بیماران مبتلا به بیماری کلیوی مزمن، معمولاً با کاهش دائمی عملکرد کلیهها مواجه میشوند که بیماری فشار خون و دیابت از رایجترین دلایل آن است. درحقیقت بیش از ۴۰ درصد بیمارانی که به بیماری دیابت نوع یک مبتلا هستند، دچار بیماری کلیه مزمن نیز خواهند شد. چنانچه بیماری دیابت کنترل شود، احتمال ناراحتی کلیه کاهش پیدا میکند.
نحوه درمان بیماران کلیوی
نحوه درمان این بیماران بستگی به درجه بیماری و میزان پیش رفتگی آن دارد و در مراحل اولیه با تجویز داروهایی خاص قابل درمان است، اما در مراحل حادتر و انتهایی این بیماران به «دیالیز» منظم یا حتی پیوند کلیه نیاز دارند. در دیالیز از دستگاهی استفاده میشود که محصولات اضافی و فضولات و فلویدهای اضافه را از خون بدن خارج میکند و آن را تصفیه میکند. دو نوع دیالیز برای این بیماران وجود دارد، در نوع اول آن که HD نامیده میشود، بیمار هفتهای سه مرتبه یا بیشتر باید به مرکز دیالیز برود و تا اتمام درمان به ماشین مربوط به دیالیز وصل باشد. اما نوع دوم آن که PD نامیده میشود، معمولاً هر روز انجام میشود که در این روش با استفاده از لولهای که هنگام پیوند کلیه در قسمت نیم تنه بالای بیمار قرار دادهاند فضولات و مواد سمی از داخل کلیه انسان خارج میشود.
ویزیت آنلاین برای حفظ سلامتی کلیه ها
همانطور که مطالعه کردید مراقبت از کلیه ها بسیار مهم و ضرورری است و در حفظ سلامت کلی و بالینی انسان و کیفیت عمر افراد تاثیر به سزایی دارد. شما میتوانید برای حفظ سلامت کلیه هایتان و چکاپ مکرر از ویزیت آنلاین استفاده کنید. درصورت بروز و یا احساس علایم مشکوک سریعا به پزشک متصل شده و از او کمک و راهنمایی خواسته و ویزیت شوید.همینطور جواب های آزمایش خود را برای وی ارسال کرده و روند درمان خود را به صورت آسان پیگیری کنید و تنها در شرایط لازم و ضروری طبق تجویز پزشک به صورت حضوری در درمانگاه ،بیمارستان و مطب حضور یابید.
در سایت www.TeleVisit24.com تنها با وارد کردن نام و نام خانوادگى و شماره موبایل و ثبت نام در سامانه تله ویزیت ، بلافاصله و حداکثر طى مدت ٢٤ ساعت پاسخ خود را از بهترین پزشکان متخصص دریافت کنید.