مفصل زانو ساختاری پیچیدهای دارد که از استخوان، رباط، تاندون و سایر بافتها تشکیل شده است که با یکدیگر همکاری میکنند و منجر به راه رفتن میشود. وظیفۀ نگهداشتن استخوانها به عهدۀ «رباط» است که بافت بسیار محکمی دارد.چهار رباط اصلی در زانو وجود دارد که همانند طنابهایی بسیار قوی عمل میکنند و استخوانها را در کنار یکدیگر نگه داشته و موجب ثابت ماندن زانو میشود.یکی از مهمترین رباطهای زانو، رباط صلیبی است. رباط صلیبی قدامی زانو داخل مفصل زانو قرار دارد، که بهصورت مورب از استخوان ران تا استخوان ساق متصل شده است. در نهایت این رباط به ثبات مفصل زانو کمک کرده و موجب حرکت انسان میشود.
از شایعترین صدمات زانو میتوان به «پارگی رباط صلیبی قدامی زانو» اشاره کرد. این آسیب معمولا موجب پارگی کامل رباط صلیبی میشود و یکی از شدیدترین آسیبهای احتمالیست که به زانو وارد میشود. در اکثر مواقع، زمانی که صدمهای به رباط صلیبی وارد میشود، سایر ساختارهای زانو همانند غضروفهای مفصلی، مینیسک زانو و سایر رباطها نیز آسیب میبینند.
برخی از اقداماتی که موجب صدمه به رباط صلیبی میشود، معمولا هنگام ورزش رخ میدهد. این آسیب اغلب برای افراد جوان و فعال اتفاق میافتد، بهخصوص کسانی که به ورزشهای پرخطری همچون اسکی، فوتبال، بسکتبال و… میپردازند. همچنین پارگی رباط صلیبی هنگام حرکت یا توقف ناگهانی و تغییر جهت یکباره در برخی ورزشها رخ میدهد.
هنگام بروز آسیب، صدایی ناگهانی از زانو شنیده میشود. زانو متورم شده و تحمل وزن روی زانو سخت و دردناک خواهد شد. ایستادن روی زانو بسیار سخت و دردناک میشود و زانوی بیمار حالت ناپایداری پیدا خواهد کرد.
بسته به میزان آسیبی که به زانو میرسد، بیمار نیازمند استراحت، توانبخشی یا تمرینات خاصی خواهد بود تا بتواند خطرات صدمه به رباط زانو را کاهش دهد. اغلب در موارد حاد و ضروری، جراحی برای بازیابی توان زانو، توسط پزشک تجویز میشود.زمانی که رباط صلیبی قدامی یا رباط صلیبی خلفی شما دچار پارگی و آسیبدیدگی میشود، علائم متفاوتی دیده میشود:
علائم پارگی رباط صلیبی قدامی
-
درد زانو
-
تورم که در ۲۴ ساعت ادامه دارد.
-
از دست رفتن دامنه حرکتی در زانو
-
حساسیت به لمس در مفصل
-
درد و ناتوانی در هنگام راه رفتن در زانوی آسیبدیده
-
بیثباتی و ناپایداری زانو
علائم پارگی رباط صلیبی خلفی
-
درد در زانو
-
ورم ناگهانی در زانو
-
اختلال یا ناتوانی در راه رفتن روی پای آسیبدیده
-
احساس خالی کردن زانو
فعالیتهایی که موجب آسیب دیدگی یا پارگی رباط صلیبی زانو خواهند شد
-
توقف ناگهانی در حین حرکت یا تغییر جهت سریع
-
پرش از ارتفاع و فرود با زانو
-
ضربه مستقیم به زانو یا برخورد، مانند برخوردهای بازیکنان به یکدیگر در فوتبال
-
استفاده از کفشهای نامناسب
-
بازی روی سطح چمن مصنوعی
-
استفادۀ نادرست از تجهیزات ورزشی که اتصالات آن بهدرستی تنظیم نشده باشد.
جلوگیری از آسیب
فیزیوتراپها، مربیهای ورزش و تمامی پزشکان و متخصصان ارتوپدی میتوانند دستورالعملهایی در جهت کاهش خطرات آسیبهای احتمالی به رباط صلیبی پا را به ورزشکاران ارائه دهند.تمریناتی که ماهیچههای پا را تقویت و قوی کرده، بسیار مفید خواهند بود و به تعادل کلی بدن و قدرت عضلات کمک شایانی میکنند. تمریناتی با تأکید بر تکنیک مناسب هنگام فرود و جهش، میتواند جهت جلوگیری از آسیب، کمککننده باشد.استفاده از کفشهای مناسب ورزش برای جلوگیری از صدمات بسیار توصیه میشود. بعد از عمل نیز پوشیدن زانوبند مانع از آسیب رسیدن دوباره به زانو شده و خطر عود مجدد را کاهش میدهد.
نحوۀ تشخیص
بیمارانی که دچار درد و ناتوانی ناشی از آسیب رباط صلیبی قدامی زانو شدهاند، بسته به شدت آسیبدیدگی، باید به فوقتخصص زانو یا پزشک متخصص ورزش مراجعه کنند. درمان پارگی رباط صلیبی بسته به نیاز هر بیمار متفاوت خواهد بود. بهعنوان مثال، یک ورزشکار جوان به احتمال زیاد نیاز به جراحی برای بازگشت به عرصۀ ورزش، خواهد داشت. افراد مسنتر میتوانند بدون انجام جراحی و با انتخاب سبک زندگی آرامتر به زندگی ادامه دهند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورت آسیبدیدن به زانو و هرگونه علائم ناشی از صدمه، بسیار مهم است که برای تشخیص سریع و دقیق به پزشک مراجعه کنید. پزشک با بررسی دقیق و تعیین شدت آسیبدیدگی، درمان مناسب بیمار را تشخیص میدهد و روند درمان شروع میشود.
اینجا را کلیک کنید 👇👇
www.televisit24.com
تنها با وارد کردن نام و نام خانوادگى و شماره موبایل و ثبت نام در سامانه تله ویزیت، بلافاصله و حداکثر طى مدت ٢٤ ساعت پاسخ خود را از بهترین پزشکان متخصص دریافت کنید و دیگر نگران سلامت خود نباشید.