اثر محافظت کننده ویتامین D بر پولیپ بینی انسان

پولیپ  بینی یک برآمدگی خوش خیم مخاط به داخل حفره  ی بینی است که دارای منشاء چندفاکتوری می باشد. نشان داده شده است که ویتامین D دارای پتانسیل تحریک سیستم ایمنی است و می تواند به عنوان  بازدارنده  ی تکثیر سریع سلول عمل کند

هدف مطالعه: تعیین  خاصیت ایمنی زایی و اثر احتمالی ویتامین از تکثیر سریع پولیپ بینی انسان.

نقش ویتامیندر محافظت در برابر پولیپ بینی چشمگیر است بخصوص زمانیکه در دوزهای بالاتر استفاده می شود که باعث کاهش اندازه ی پولیپ بینی و بهبود علایم و نشانه های پولیپ می شود

       رینوسینوزیت مزمن(CRS) یک بیماری مزمن است که با التهاب مخاط های سینوسی شناخته  میشود.علایم CRS شامل آبریزش جلویی/عقبی بینی، گرفتگی بینی، کاهش حس بویایی و فشار در بینی است که اغلب دو مورد از این علایم علی رغم مراقبت های پزشکی تا 12 هفته تداوم دارند. عوامل ایجاد بیماری  CRS هنوز به صورت کامل شناخته نشده است اما به نظر می رسد حساسیت، عفونت های باکتریایی و ویروسی و مشکلات ساختاری در ایجاد آن نقش داشته باشند.CRS اغلب بر اساس تست های هیستولوژیکی و فیزیکی به دو گروه تقسیم می شود: رینوسینوزیت مزمن  همراه با پولیپ بینی و رینوسینوزیت مزمن بدون پولیپ بینی.

          پولیب های بینی رایج ترین پولیپ های غیر نئوپلاستیکی در مخاط سینوس بینی هستند. علل ایجاد پولیپ های بینی هنوز نامعلوم است ولی تصور می شود که این بیماری تظاهرات واکنش های پیچیده ی التهابی باشد. رشد این پولیپ ها منجر به مسدود شدند صفحات سینوسی میشود که نیازمند مصرف آنتی بیوتیک برای درمان عفونت و استروئید درمانی برای کاهش بار پولیپ است. تجویز استرویید به صورت خوراکی یا مستقیم اولین مرحله ی درمان پولیپ های بینی است.آنتی هیستامین ها، دکونژستانت ها، و کرومولین سدیم به مقدار کمی مفید هستند. ایمونوتراپی(ایمنی درمانی) میتواند در درمان رینیت های آلرژیک کارآمد باشد اما وقتی به تنهایی استفاده می شود اغلب قادر به حل پولیپ های موجود نیست.در موارد پیشرفته، ممکن است برای برداشتن پولیپ ها و حفظ هوادهی سینوس نیاز به عمل جراحی باشد.

         ویتامین D و بسیاری از آنالوگ های آن به جز نقش کلاسیک خود در هوموستازی کلسیم و فسفر ، به عنوان گروه بزرگی از عناصر ضد تکثیر سلول نیز شناخته میشوند. چنین ویژگی هایی نشان میدهد که ویتامینمیتواند برای درمان بیماری های التهابی مزمن استفاده شود

         در مقایسه با سایر ویتامین هایی که برای سلامتی ضروری هستند ویتامیندارای نقش منحصر بفردی است زیرا از منابع متنوعی قابل دسترسی است.

ارگوکلسیفرولویتامین (D2) از تابش نور فرابنفش بر ارگوسترول به دست می آید که در برخی گیاهان یافت میشود ولی منشاء اصلی آن قارچ ها هستند.

کله کلسیفرول ویتامین (D3) از تابش نور UV بر 7- دهیدروکلسترول در پوست جانوران به صورت پرو ویتامین D3 شکل می گیرد که با چند مرحله  ایزومریزاسیون به ویتامین D3 تبدیل میشود. 

بنابراین انسان ها نیازمند دریافت ویتامین D2 و D3 به عنوان بخشی از سبک زندگی خود هستند رژیم های غذایی سرشار از ویتامین  D3 زرده ی تخم مرغ، روغن ماهی ، غذاهای غنی شده مانند مارگارین و دانه های خوراکی فرآوری شده که اغلب دارای ویتامین D2 هستند  و مکمل های ویتامینی  منابع تامین این ویتامین ها هستند. ویتامین D2 و D3  هر دو به عنوان پیش هورمون عمل می کنند. تبدیل ویتامین D2 و D3 به ترکیبات فعال( فارغ از نوع منشاء) نیازمند یک فرایند هیدروکسیلاسیون آنزیمی دومرحله ای است.

          کمبود ویتامین D2 و D3 یک نگرانی بین المللی است  که با بیماری هایی مانند راشیتیسم، نرمی استخوان، ضعف عضلانی و بیماری های تنفسی و بیماری های خود ایمنی مانند دیابت نوع یک، ام.اس ، آرتریت روماتویید و بیماری کرون و همچنین سرطان پروستات،سینه و روده ی بزرگ مرتبط است. ویتامین D دارای پتانسیل تحریک ایمنی است و آنالوگ های آن در درمان پسوریازیس موثر هستند. فعال شدن گیرنده های TOLL-مانند منجر به شروع پاسخ های ایمنی سازگارشونده می شود.شناسایی لیگاندهای TLR کد شده توسط پاتوژن یکسری مسیرهای پیام رسانی داخل سلولی را فعال می کند که منجر به القای سریع سایتوکاین ها و کموکاین های پیش التهابی میشود. خصوصا TLR-9 می تواند در پاتوژنسیتی بیماری های خود ایمن مانند SLE نقش مهمی بازی کند.

          هدف این مطالعه ارزیابی اثر بازدارندگی احتمالی ویتامین D در تکثیر سلولی و نقش آن در تحریک ایمنی در پولیپ بینی انسان است.

 

نظرات