اثر استرس بر سیستم ایمنی بدن

در پزشکی بین اضطراب و بیماری ارتباط دیده شده است، اکثراً تجربه کرده ایم که وقتی بیمار هستیم اگر دچار استرس بشویم بیماری ما تشدید می شود. مثلاً وقتی دچار یک سرماخوردگی ساده، یک تبخال و یا ضعف بدنی هستیم، وقتی در خانه یا محل کار دچار استرس می شویم بیماری ما تشدید می شود. دستگاه ایمنی بخشی از بدن است که وظیفه شناسایی سلول‌ها و مولکول‌های خودی را از بیگانه و از بین بردن یا بی‌خطرسازی آن‌ها را برعهده دارد.

سیستم ایمنی از بدن در مقابل بیماری ها محافظت می کند. سلول­‌های سیستم ایمنی (یعنی گلبول سفید) از طریق خون در سراسر بدن جریان دارد و در اندام­‌های مختلفی، از جمله مغز استخوان، غده­‌ی تیموس، غدد لنفاوی و طحال نیز دیده می­‌شود. گلبول سفید انواع مختلفی دارد ولی مهم‌­ترین نوع آن در این زمینه لنفوسیت است. برخی از آزمایشات تعیین سلامت سیستم ایمنی تنها تعداد گلبول­‌های سفید خون را مشخص می­‌کنند و در برخی دیگر میزان کیفیت تعداد پادتن‌­های بدن تعیین می­‌شود. هنگام هجوم عوامل مضر به بدن، تعدادی از لنفوسیت‌­ها پروتئینی به نام پادتن تولید می‌کنند. پادتن به­‌محض تولید شدن، به مواد مضر می­‌چسبد تا سایر گلبول­‌های سفید آن را از بین ببرند و از بروز عفونت جلوگیری می­‌کند. استرس با انکوباسیون کردن گلبول های سفید بدن، سیستم ایمنی را ضعیف می کند.

همچنین وقتی استرس بگیریم میزان هورمون کورتیزول در خون افزایش می یابد و این نیز عاملی برای کاهش تعداد گلبول های سفید خواهد شد.  وقتی که استرس داریم میزان سلول های کشنده مواد مضر در بدن کاهش می یابند.

افراد مضطرب معمولا کم­تر می­‌خوابند، کم­تر ورزش می­‌کنند، رژیم غذایی ناسالمی دارند، بیشتر سیگار می­‌کشند و بیشتر از افراد غیرمضطرب از الکل و سایر مواد مخدر استفاده می­‌کنند. ثابت شده که تمام این رفتارها به‌­روی سیستم ایمنی تاثیرگذار است.

پس بسیار خوب  است که برای جلوگیری از بیماری به خودمان کمک کنیم که استرس کمتری داشته باشیم ورزش کنیم و مواد غذایی مناسب مصرف کنیم.

نظرات