پنومونی عفونت در یک یا هر دو ریه است. باکتریها، ویروسها و قارچها عامل آن هستند. این عفونت باعث ایجاد التهاب در کیسههای هوای ریه شده که به آن آلوئولی گفته میشود. آلوئولها با مایع یا چرک پر میشوند و تنفس را دشوار میکند.
ذات الریه عفونت یا التهاب بسیار شدید ریه ها می باشد.در این بیماری حبابچه های هوایی موجود در ریه ها پر از چرک و سایر مواد مایع می شود و رسیدن اکسیژن به خون با مشکل مواجه می گردد.
اگر اکسیژن موجود درخون شما کاهش یابد سلولهای بدن شما به درستی کار خود را انجام نخواهند داد.به همین علت و سایر علتهای ثانویه که موجب انتشار عفونت در داخل بدن می شود، امکان دارد فرد بمیرد.بیماری ذات الریه معمولاً در اثر عفونت ناشی از ویروس یا باکتری و گاهی نیز در اثر سایر میکروارگانیسمها، برخی داروها و شرایط دیگر مانند بیماری خودایمنی رخ میدهد.
پنومونی به صورت کلی بزرگترین علت مرگومیر در سراسر جهان میان کودکان تا سن پنج سالگی است. فیزیوتراپی قفسه سینه ممکن است به بهبودی کودکان کمک کند، زیرا میتواند به باز کردن راههای هوایی و همچنین به تنفس آنها کمک کند.
میکروبهایی که باعث ایجاد ذات الریه میشوند مسری هستند. این بدان معنی است که میتوانند از فردی به فرد دیگر منتقل شوند. هر دو ذات الریه ویروسی و باکتریایی میتوانند از طریق استنشاق قطرات موجود در هوا ناشی از عطسه یا سرفه به دیگران سرایت کنند. همچنین با تماس با سطوح یا اشیاء آلوده به باکتریها یا ویروسهای عامل ذات الریه، میتوانید مبتلا شوید.امکان دارد پنومونی قارچی را از محیط بگیرید. با این حال، از فردی به فرد دیگر منتقل نمیشود.
علائم ذات الریه میتواند تهدید کننده زندگی باشد:
۱. سرفه که ممکن است باعث خلط (مخاط) شود
۲. تب
۳. تعریق یا لرز
۴. تنگی نفس که هنگام انجام فعالیتهای عادی یا حتی هنگام استراحت اتفاق میافتد
۵. درد قفسه سینه که هنگام نفس کشیدن یا سرفه شدیدتر میشود
۶. احساس خستگی
۷. بیاشتهایی
۸. حالت تهوع یا استفراغ
۹. سردرد
علائم دیگر بسته به سن و سلامت عمومی فرد متفاوت است:
۱۰. ممکن است کودکان زیر 5 سال دارای تنفس سریع یا خس خس باشند.
۱۱. به نظر میرسد نوزادان هیچ علامتی ندارند، اما بعضی اوقات ممکن است استفراغ، کمبود انرژی داشته باشند یا در نوشیدن یا خوردنشان اختلال ایجاد شود.
۱۲. افراد مسن ممکن است علائم خفیفتری داشته باشند. همچنین میتوانند دچار گیجی شوند و یا دمای بدنشان پایین تر از حد نرمال باشد.
اگر فردی به ذات الریه مبتلا شد شانس بهبود آن تحت تأثیر شرایط معینی است.
اگر فرد جوان باشد، بیماری وی سریع مشخص شده باشد، دفاع بدن وی در برابر بیماری بخوبی عمل کند و عفونت هنوز گسترش پیدا نکرده باشدو فرد فاقد هرگونه بیماری دیگری باشد، شانس بهبود بیماری در وی بیشتر است.
در افراد جوان و سالم، درمان زودرس با آنتی بیوتیک ها، می تواند ذات الریه باکتریایی را درمان نموده، روند بهبود ذات الریه مایکوپلاسمایی را سرعت بخشیده و در درصدی از موارد ذات الریه دیکتزیایی می تواند کمک کننده باشد.
هنوز درمان قطعی برای ذات الریه ویروسی یافت نشده است اگر چه می توان در بعضی از موارد از داروهای ضد ویروسی استفاده نمود.بسیاری از بیماران نیز می توانند در خانه درمان شوند.دارویی که برای درمان ذات الریه انتخاب می شود بر اساس قضاوت پزشک و ارگانسیم هایی است که سبب بروز ذات الریه شده اند.نیز بعد از آنکه درجه حرارت بدن بیمار به حد طبیعی بازگشت، باز هم داروها باید براساس توصیه های پزشک ادامه پیدا کنند، چرا که امکان دارد ذات الریه مجدداً عود کندگاهی اوقات امکان دارد عود مجدد بسیار شدیدتر از بیماری اولیه باشد.در کنار درمانهای آنتی بیوتیکی باید به بیماران درمانهای حمایتی نیز داده شود .گاهی اوقات باید به منظور افزایش اکسیژن خون به بیمار اکسیژن داده شود و در ضمن باید فرد یک رژیم غذایی مناسب نیز داشته باشد.در بعضی موارد نیز باید به بیمار دارو هایی داده شود که درد قفسه سینه را بهبود بخشیده و سرفه های شدید بیمار را آرام سازد.افراد جوانی که قدرت بدنی خوبی داشته باشند خیلی زود و در عرض یک هفته بعد از بهبودی از ذات الریه زندگی طبیعی خود را باز می یابند.اما در مورد افراد میانسال امکان دارد هفته ها طول بکشد تا فرد نیرو و احساس معمول و طبیعی خود را باز یابد.افرادی که ذات الریه مایکوپلاسمایی داشته اند امکان دارد تا مدتها بعد از بهبودی احساس ضعف و خمودگی داشته باشند.بصورت کلی نباید افراد را از بازگشت به کار یا انجام فعالیتهای روزمره خود باز داشت اما باید به آنها گوش زد نمود که امکان دارد دچار مشکلاتی در حین انجام کار خود شوند.
در سایت www.TeleVisit24.com تنها با وارد کردن نام و نام خانوادگى و شماره موبایل و ثبت نام در سامانه تله ویزیت ، بلافاصله و حداکثر طى مدت ٢٤ ساعت پاسخ خود را از بهترین پزشکان متخصص دریافت کنید.