آزمایش های باروری مردان

بخشی از مشکلات ناباروری زوج‌ها ناشی از ناباروری مرد است. پزشک برای تشخیص مشکلات ناباروری مرد، معاینات و آزمایش‌هایی را انجام می‌دهد. این آزمایش‌ها به پزشک کمک می‌کند تا علت ناباروری را تشخیص و درمان مؤثری را برای بهبود باروری مرد انجام دهد. عواملی که می توانند باروری مردان را تحت تأثیر قرار دهند:

  • آسیب
  • عفونت ها
  • آنتی بادی اسپرم
  • پرتو درمانی گنادوتوکسیک
  • بیماری های سیستمیک یا عصبی
  • ناهنجاری های آناتومیک یا ژنتیکی

 

بسیاری از مردان ختی می توانند میزان باروری خود را با استفاده از تست های خانگی ارزیابی کنندمزایای استفاده از این تست ها، عبارتند از:

  • کیت ها ارزان وهمچنین نتایج آنها سریع مشخص می شود و کاربرد آسانی دارند.
  • یک کیت خانگی شما را از استرس تهیه نمونه اسپرم در مطب پزشک راحت می کند.
  • یک کیت خوب می تواند تعداد اسپرم معمولی، کم یا بسیار کم مردان را تشخیص دهد. این ارزیابی به مردان کمک خواهد کرد تا برای مرحله بعدی خود بهتر برنامه ریزی کنند.

 

اما در کنار مزایای استفاده این گیت ها، آنها برخی معایبی هم دارند که عبارتند از:

  • تعداد اسپرم کم و مطلوب بین کیت ها مختلف متفاوت است.
  • برخی از کیت ها تعداد اسپرم را زیر سطح خاصی اندازه گیری نمی کنند.
  • کیت های خانگی تمام اطلاعات لازم را به فرد نمی دهند. آنها می توانند نشان دهند که تعداد اسپرم طبیعی است یا خیر، این اعداد تنها یک عامل در باروری مردان است.

به همین دلایل، گرچه یک کیت خانگی می تواند در اولین قدم مفید باشد، ولی برای ارزیابی کامل تر باروری باید به پزشک مراجعه کنید.

 

معاینات اولیۀ ناباروری

معاینات ناباروری مردان با مراجعه به اورولوژیست شروع ‌می‌شود. پزشک در جلسۀ معاینه، سوال‌هایی را مطرح می‌کند تا سابقۀ پزشکی مرد را در اختیار داشته باشد. پزشک دربارۀ مواردی مانند سوابق جراحی، بیماری‌های مزمن، داروهای مصرفی، مشکلات جنسی، سابقۀ بیماری‌های آمیزشی یا سبک زندگی و مصرف سیگار یا مواد مخدر از شما خواهد پرسیدهمچنین ممکن است بیضه‌های مرد را برای بررسی مشکلات احتمالی معاینه کند. با معاینه ‌می‌توان واریکوسل را تشخیص داد، اندازۀ بیضه‌ها را نیز بررسی کرد و به احتمال وجود مشکلات هورمونی پی برد. برای ارزیابی وضعیت اسپرم، یک آزمایش اسپرم تجویز می‌شود. انجام این آزمایش و سایر آزمایش‌های تجویزی به تشخیص زودتر علل ناباروری سرعت ‌می‌بخشد.

 

آزمایش اسپرم و مایع منی

برای بررسی وضعیت اسپرم مردان، معمولاً یک آزمایش اسپرم درخواست می‌شود. در این آزمایش تعداد، شکل، میزان تحرک و دیگر متغیرهای مربوط به اسپرم توسط آزمایشگاه بررسی می‌شود. یکی از شرایط باروری وجود میزان کافی اسپرم در مایع منی مرد است، اگرچه باروری به عوامل دیگری مانند شکل و حرکت اسپرم‌ها نیز مرتبط است. بسیاری از مردانی که تعداد اسپرم کم یا مایع منی غیرطبیعی دارند، باز هم شانس باردار شدن را دارند و برخی مردان نیز با وجود مایع منی طبیعی و تعداد زیادی اسپرم سالم دچار ناباروری هستندپزشک با بررسی نتیجۀ آزمایش اسپرم مرد، وضعیت باروری او را ارزیابی می‌کند.

اگر اولین آنالیز مایع منی طبیعی باشد، ممکن است برای اطمینان از نتیجه‌، درخواست انجام مجدد آن داده شود. طبیعی بودن هر دو مورد آنالیز مایع منی معمولاً به معنای وجود نداشتن مشکلات باروری جدی است. در صورت وجود مورد غیرعادی، ممکن است پزشک برای تشخیص دقیق مشکل، درخواست انجام آزمایش‌های بیشتری را بدهد. وجود نداشتن اسپرم در مایع منی می‌تواند نشانۀ انسداد در دستگاه تناسلی مرد باشد که معمولاً با عمل جراحی قابل اصلاح استبرای آزمایش اسپرم، مرد باید در آزمایشگاه مایع منی خود را جمع‌آوری و تحویل دهد. برای جمع‌آوری اسپرم معمولاً یک ظرف استریل در اختیار مرد قرار داده می‌شود و او با روش خودارضایی باید نمونۀ منی را در ظرف بریزد و تحویل دهد. این آزمایش برای گرفتن نتیجۀ دقیق‌، بهتر است سه تا شش روز بعد از آخرین انزال انجام شود و نباید هنگام جمع‌آوری نمونه از روان‌کننده استفاده کرد.

 

سایر آزمایش‌ها

پزشک اورولوژیست ممکن است برای بررسی وجود عفونت مجاری ادرار که می‌تواند در ناباروری مرد نقش داشته باشد، آزمایش ادرار درخواست کند. درصورتی‌که در ادرار اسپرم وجود داشته باشد، ممکن است پزشک به انزال پس‌گرد مشکوک شود، زیرا در این عارضه بخشی از اسپرم وارد مثانه می‌شود. این عارضه معمولاً به دلیل اختلال در دریچه‌های مثانه و به خاطر عمل جراحی در گذشته اتفاق می‌افتدهمچنین در صورت وجود نداشتن اسپرم در آزمایش اسپرم، پزشک برای بررسی انسداد لوله‌های بیضه، درخواست سونوگرافی یا رادیوگرافی می‌کند. پزشک ممکن است برای بررسی احتمال وجود واریکوسل، علاوه بر معاینات، سونوگرافی از بیضه را نیز توصیه کند. در این روش پزشک با اطمینان می‌تواند مشکل واریکوسل را تشخیص دهد.

 

درمان پس از تشخیص علل و درمان ناباروری در مردان

 

 همیشه ناباروری آقایان دائمی نیست و در اکثر موارد قابل درمان است که می‌توان به کمک یک یا چند روش ترکیبی به درمان ناباروری آنها پرداخت. برخی از روش‌هایی که به آقایان برای درمان ناباروری کمک می‌کند به شرح زیر می‌باشند:

  • اجتناب از فاکتورهای آسیب رسان محیطی از قبیل سیگار کشیدن، قرار گرفتن در معرض گرما، ورزش سنگین، اجتناب از قرار گرفتن در معرض سموم، مصرف برخی داروهای خاص یا مصرف مشروبات الکلی
  • کاهش استرس
  • مصرف برخی داروها از قبیل آنتی بیوتیک برای درمان عفونت و مصرف داروهای کمک باروری از قبیل کلومیفن، تزریق hcg یا تزریق LH/ FSH
  • مصرف ویتامین‌ها از قبیل فولیک اسید، زینک یا ال کارنیتین
  • مصرف آنتی اکسیدان
  • انجام عمل جراحی مانند جراحی رفع وازکتومی ‌یا جراحی واریکوسل برای درمان واریسی شدن عروق کیسه بیضه
  • لقاح آزمایشگاهی که در آن نمونه اسپرم و تخمک تهیه می‌‌شوند و در آزمایشگاه به جنین تبدیل می‌گردد.

 

در سایت  www.TeleVisit24.comتنها با وارد کردن نام و نام خانوادگى و شماره موبایل و ثبت نام در سامانه تله ویزیت ، بلافاصله و حداکثر طى مدت ٢٤ ساعت پاسخ خود را از بهترین پزشکان متخصص دریافت کنید.

برچسب ها: تله ویزیت TeleVisit

نظرات