دیدن خون در مایع منی میتواند باعث نگرانی مردان شود. منی شامل اسپرم و مایعات همراه آن است که توسط غدهی پروستات، غدهی وزیکول سمینال و غدهی پیازی-میزراهی ساخته میشود. در واقع منی مایعاتی است که همراه با اسپرم از مجاری ادراری عبور کرده، خروج این مایعات انزال نامیده میشوند، همچنین خروج منی در حین ارضا شدن رخ میدهد. علل متعددی میتواند موجب آسیب به عروق خونی مجاری شده و باعث همراه شدن خون با مایع منی، ادرار یا هر دو شود.
به حضور خون در مایع منی، هماتوسپرمی نیز گفته میشود. نمونه گیری (بیوپسی) پروستات، شایعترین علت است. این بیماری میتواند ناشی از تومورها، عفونتها، ناهنجاریهای آناتومی، سنگها و التهاب در قسمتهای مختلف سیستم ادراری باشد. معمولاً وجود خون در مایع منی خوش خیم بوده و به خودی خود برطرف میشوند. درمان آن نیز بستگی به علت زمینهای دارد. هماتوسپرمی همیشه قابل تشخیص نیست.
علائم
خون در مایع منی بسته به علت آن ممکن است با هر کدام از علائم زیر همراه باشد:
-
دفع ادرار همراه با درد
-
درد در هنگام انزال
-
وجود خون در ادرار
-
درد در قسمت پایین کمر
-
تب
-
درد در بیضهها و کیسهی بیضه هنگام لمس
-
ورم بیضهها و کیسهی بیضه
-
درد در کشالهی ران
شایعترین دلایل این نوع خونریزی در مردان، عبارتند از:
خون در منی و رگ خونی پاره شده
رگ خونی در پروستات یا وزیکول های منی می تواند در حین رابطه جنسی یا انزال پاره شود. این حالت مشابه زمانی است که بینی به دنبال عطسه خونریزی می کند. این وضعیت ممکن است در صورت استفاده از داروهای رقیق کننده خون در فرد بیشتر دیده شود. علاوه بر آن، خون در منی می تواند به طور ناگهانی ایجاد شود و برای چند دقیقه طول بکشد و سپس متوقف شود.
برخی از علائم خون در منی ناشی از پارگی رگ خونی، عبارتند از:
-
خون در انزال
-
خونریزی که به طور ناگهانی ظاهر می شود و از بین می رود.
پارگی رگ خونی معمولاً نگران کننده نیست. با این حال، گاهی اوقات، انسدادی مانند کیست می تواند به رگ های خونی فشار وارد کند و باعث پارگی آنها شود.
داشتن رابطه جنسی پس از دوره های طولانی پرهیز از رابطه جنسی
پرهیز از رابطه جنسی در مدت طولانی ممکن است باعث ظاهر شدن خون در منی شود. در این شرایط احتمال دارد فرد علائم دیگری را تجربه کند، از جمله:
-
خون در انزال
-
خونریزی کم برای یک یا دو روز
-
خونریزی در حین یا بعد از رابطه جنسی
خون در منی و عفونت
در مردان زیر 40 سال، عفونت یا التهاب مربوط به آن، بیشترین دلیل ظاهر شدن خون در منی است. در بسیاری از موارد، عفونت در دستگاه ادراری رخ می دهد، اما می تواند مناطق دیگر مانند پروستات را نیز تحت تأثیر قرار دهد. این وضعیت ممکن است به دلیل عفونت های ادراری معمول (UTI) و عفونت های مقاربتی (STI) ایجاد شود. میزان خون در مایع منی به علت خونریزی بستگی دارد.
افراد مبتلا به عفونت احتمال دارد همراه با خون در منی علائم دیگری را تجربه کنند، از جمله:
-
تورم در ناحیه تناسلی
-
درد یا فشار هنگام ادرار کردن
-
رابطه جنسی دردناک یا انزال
-
تب، یا به طور کلی احساس بیماری
-
تکرر ادرار یا مشکل در تخلیه مثانه
خون در منی و آسیب به دستگاه ادراری تناسلی
ادامه آسیب به دستگاه ادراری یا دستگاه تناسلی ممکن است باعث بروز خون در منی شود. گاهی اوقات، یک آسیب جزئی مانند رابطه جنسی شدید رگ خونی را در پروستات یا وزیکولهای منی پاره می کند. در این وضعیت، ممکن است یک فرد متوجه خونریزی ناگهانی شود که در نهایت خود به خود از بین می رود.
آسیب های جدی تر می تواند باعث تورم، خونریزی مزمن و آسیب جدی به اندام تناسلی شود. در این وضعیت احتمال دارد فرد متوجه مایع منی خونی شود که در مدت طولانی طول می کشد یا بدنبال ضربه به دستگاه تناسلی، جراحی دستگاه تناسلی یا زمین خوردن بروز پیدا می کند و از بین می رود.
خون در منی و مشکلات پروستات
مشکلات پروستات ممکن است باعث خونی شدن مایع منی شود. یکی از اختلالات رایج پروستاتیت است. یک بررسی که در سال 2015 روی 37 مرد با اسپرم خونی انجام شد، نشان داد که دو سوم این افراد به نوعی پروستاتیت دارند.پروستاتیت می تواند به دلیل التهاب یا مشکل ناگهانی ناشی از عفونت باشد. در هر صورت، فرد ممکن است علائم دیگری به غیر از خون در مایع منی را مشاهده کند، از جمله:
-
خون در ادرار
-
ادرار دردناک
-
رابطه جنسی دردناک
-
احساس پری یا تورم در راست روده یا ناحیه تناسلی
خون در منی و التهاب دستگاه ادراری تناسلی
التهاب به تورم و تحریک اشاره دارد. گاهی اوقات، التهاب می تواند در کنار عفونت رخ دهد، اما می تواند به تنهایی هم ظاهر شود. پروستاتیت یکی از انواع التهاب است، اما تحریک در جای دیگر دستگاه تناسلی یا دستگاه ادراری نیز ممکن است باعث ظهور خون در منی شود. التهاب در اپیدیدیم، همچنین ممکن است باعث بروز خون در منی شود.
همچنین ممکن است فرد همراه با التهاب علائم دیگری را تجربه کند، از جمله:
-
پروستاتیت
-
تورم و حساسیت
-
درد هنگام ادرار کردن
-
درد در آلت تناسلی یا کشاله ران
خون در منی و تومور های دستگاه ادراری تناسلی
در موارد نادر، ممکن است تومور علت خون در منی باشد. شایعترین تومور ایجاد کننده این وضعیت سرطان پروستات است.
در این شرایط ممکن است فرد گاهی اوقات متوجه حملات مکرر هماتوسپرمی شود و یا علائم دیگری مانند ادرار دردناک یا درد در کشاله ران را داشته باشد.وقتی خون در منی فقط یک بار اتفاق میفتد یا به دنبال آسیب یا تغییر سبک زندگی رخ دهد، احتمالاً تومور دلیل این امر نیست.
در برخی موارد نادر، خون در مایع منی می تواند علت های دیگری داشته باشد، از جمله:
-
ایدز
-
هموفیلی
-
بیماری کبد
-
ناباروری
-
سرطان خون
-
فشار خون بالا
-
بزرگ شدن پروستات
-
انسداد مجرای انزالی
-
مصرف داروهایی که باعث خونریزی می شوند، مانند وارفارین
تشخیص
پزشکان ابتدا از علائم فرد و سوابق پزشکی بیمار سؤال میپرسند و سپس یک معاینهی فیزیکی انجام میدهند. آنچه که در طول بررسی سوابق و معاینهی فیزیکی مشاهده میکنند معمولاً علت وجود خون را آشکار میکند و پس از آن انجام آزمایشاتی نیز لازم است.
پزشکان میپرسند:
-
خون اولین بار کی مشاهده شده است؟
-
آیا فرد به تازگی نمونهبرداری از غدهی پروستات داشته است یا خیر؟
-
آیا فرد علائمی داشته است که نشان دهندهی عفونت مجاری ادراری باشد (برای مثال، خون در ادرار، درد در آغاز و پایان ادرار کردن، سوزش ادرار یا تخلیه از آلت تناسلی)؟
-
آیا خونریزی بیش از حد یا اختلالی داشته است که باعث خونریزی شود؟
-
آیا اختلال پروستات داشته است (برای مثال هیپرپلازی خوش خیم پروستات)؟
پزشک اندامهای تناسلی را برای یافتن قرمزی، توده یا حساسیت بررسی میکند. یک آزمایش رکتال دیجیتال برای بررسی بزرگ شدن پروستات، حساسیت یا وجود توده در آن انجام میشود. پزشک معمولاً علت را پس از بررسی سابقه بیمار و انجام آزمایشات تعیین میکند. برای مثال، انواع اطلاعات زیر میتوانند شواهدی را فراهم کنند.
-
اگر موردی غیر عادی در پروستات فرد و در طول آزمایش رکتال دیجیتال انجام شود، علت احتمالاً یک اختلال پروستات مانند سرطان پروستات، هیپرپلازی خوش خیم پروستات یا پروستاتیت میباشد.
-
در مردانی که تخلیهی مجاری ادراری دارند، علت احتمالاً اورتریت میباشد.
-
در مردانی که دارای حساسیت اپیدیدیم هستند، علت احتمالاً به اپیدیدیمیت (التهاب مجاری اپیدیدیم) برمیگردد.
با این حال، وجود چنین اختلالاتی ممکن است با وجود خون در منی همراه نباشد. برای مثال، بسیاری از مردان با سن بالاتر دارای هیپرپلازی خوش خیم پروستات هستند، اگرچه تعداد کمی از آنها خون را در منی مشاهده میکنند.
در مردانی که خونریزی کمتر از یک ماه دارند، در محیطهایی که تب حلزون در آنها شایع است نبودهاند و هیچ علائم هشداردهندهای یا اختلالی را در آزمایشات نشان ندادهاند، علت معمولاً پیدا نمیشود.
آزمایشات
در بیشتر مواقع، بخصوص در مردانی که جوانتر از سن 35 تا 40 سال هستند و مردانی که به تازگی نمونهبرداری از پروستات را انجام دادهاند، همواسپرمی خطرناک نبوده و به خودی خود برطرف میشود. آزمایش ادرار و کشت ادرار معمولاً انجام میشود. آزمایش بیشتری معمولاً نیاز نیست مگر اینکه آزمایش ادرار علائمی از عفونت یا دیگر اختلالات را نشان دهد. با این حال اگر پزشک به برخی اختلالات معین بالقوه جدی شک داشته باشد، آزمایشات بیشتری انجام خواهد شد. برای مثال، پزشکان معمولاً آزمایشاتی را برای تشخیص سرطان پروستات بر روی مردان بالاتر از 40 سال انجام میدهند.
آزمایشات شامل آزمایش آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) و سونوگرافی transrectal (TRUS) میباشند. گاهی اوقات، آزمایش ام آر ای (MRI) و سیستوسکوپی (این آزمایش شامل وارد کردن یک تیوب باریک و قابل انعطاف برای مشاهده به مجاری ادراری برای دیدن درون مجاری ادراری و مثانه) نیز مورد نیاز است. بررسی و تحلیل اسپرم نیز به ندرت انجام میشود.
درمان
درمان بستگی به علت دارد. به طور معمول، هماتوسپرمی خود به خود برطرف میشود. اگر عفونت داشته باشید، نیاز دارید که آنتی بیوتیک مصرف کنید. اگر علت جدیتری ایجاد کنندهی مشکل باشد، ممکن است نیاز باشد که توسط متخصص ارولوژی درمان شوید.
اگر هماتوسپرمی مداوم باشد، آنگاه ممکن است درمان با پروستاز (فیناستراید) برای چند ماه توصیه شود. پروستاز یک دارو است که برای کاهش اندازهی پروستات در مردان دارای BPH (هیپرپلازی خوش خیم پروستات) استفاده میشود. BPH بزرگ شدن طبیعی پروستات است که در مردان بالای چهل سال اتفاق میافتد. با اینکه پروستاز داری اثربخشی محدودی در مردان دارای BPH میباشد، اما برای درمان هماتواسپرمی بسیار مؤثر است. مردانی که از پروستاز استفاده میکنند باید مطمئن و مراقب باشند که همسرشان باردار نشود.
اینجا را کلیک کنید 👇👇
www.televisit24.com
تنها با وارد کردن نام و نام خانوادگى و شماره موبایل و ثبت نام در سامانه تله ویزیت، بلافاصله و حداکثر طى مدت ٢٤ ساعت پاسخ خود را از بهترین پزشکان متخصص دریافت کنید و دیگر نگران سلامت خود نباشید.