بیماری‌های شایع دهان و دندان کودکان

خرابی دندان‌ها و بروز بیماری‌های شایع دهان و دندان کودکان باعث نگرانی والدین می‌شود. این موضوع ناشی از عدم رعایت بهداشت دهان و دندان کودک می‌باشد که می‌توان با رعایت آن از شر بیماری‌های دهان و دندان کودکان در امان ماند. اگر شما هم از آن دسته والدینی هستید که همواره نگران این موضوع‌اید در این مقاله با ما همراه باشید تا شما را با بیماری‌های شایع دهان و دندان کودکان و راه‌های پیشگیری و درمان آنها آشنا کنیم.

پوسیدگی دندان کودکان

پوسیدگی دندان کودک ناشی از تجمع پلاک بر روی دندان میباشد. اگر این پوسیدگی به موقع تشخیص داده شود درمان آن آسان است. پوسیدگی دندان باعث افزایش سرعت افتادن دندان‌های شیری کودک می‌شود و مشکلاتی را در رشد دندان‌های دائمی ایجاد می‌کند.

راه‌های پیشگیری از پوسیدگی دندان کودکان

  • استفاده از فلوراید: با استفاده از فلوراید می‌توان استحکام دندان‌های کودک را در برابر پوسیدگی افزایش داد.
  • کنترل رژیم غذایی کودک: کودک را باید در خوردن مواد غذایی و نوشیدنی‌های شیرین محدود کنید.
  • استفاده از نخ دندان و مسواک: کودک باید به این موضوع عادت کند که بعد از هر وعده غذایی از نخ دندان و مسواک برای تمیز کردن دندان‌های خود استفاده کند.

بوی بد دهان کودکان

بوی بد دهان در کودکان بیشتر در زمان بیدار شدن از خواب اتفاق می‌افتد. با این وجود از عوامل اصلی این موضوع می‌توان به بهداشت ضعیف دهان و دندان کودک اشاره کرد. مسواک نزدن باعث تجمع پلاک‌های دندانی می‌شود و این پلاک‌ها نه تنها باعث بد بو شدن دهان کودک می‌شوند بلکه بیماری‌های لثه را نیز به همراه دارند.

راه‌های پیشگیری از بوی بد دهان کودکان

  • نخ دندان کشیدن و مسواک زدن
  • خوردن آب کافی
  • رژیم غذایی سالم
  • ایجاد محدودیت در مصرف قند و مواد غذایی شیرین
  • معاینات دوره‌ای دندانپزشکی

تحلیل لثه کودکان

یکی دیگر از بیماری‌های شایع دهان و دندان کودکان، تحلیل لثه است. تحلیل لثه یک بیماری عفونی بشمار می‌رود که بافت نرم لثه، دندانها و استخوان‌های نگهدارنده دندان در معرض آسیب جدی قرار می‌گیرند. زمانی که پلاک بر روی دندان کودک تشکیل شود، تحلیل لثه اتفاق می‌افتد. تورم لثه، بوی بد دهان، درد لثه، لق شدن دندان‌ها و عفونت‌های ایجاد شده بین لثه و دندان از علائم و نشانه‌های تحلیل لثه بشمار می‌روند. چنانچه هر یک از این علائم را در دهان کودک مشاهده کردید در سریع‌ترین زمان ممکن به دندانپزشک مراجعه کنید تا بتوانید از پیشرفت این بیماری جلوگیری کنید.

راه‌های پیشگیری از تحلیل لثه کودکان

  • استفاده از دهان شویه
  • مصرف غذاهای سالم
  • نخ دندان کشیدن و مسواک زدن
  • مراجعه به دندانپزشک برای معاینات دوره‌ای

تغییر رنگ دندان کودکان

یکسری عوامل مادر زادی، پزشکی و سبک زندگی در تغییر رنگ دندان کودک تاثیر گذارند. علاوه بر آنها مسواک نزدن، مصرف برخی داروها همچون مکمل آهن و رژیم غذایی نامناسب از دیگر عوامل تغییر رنگ دندان‌های کودک بشمار می‌روند.

راه‌های پیشگیری از تغییر رنگ دندان کودکان

  • مسواک زدن دندان‌ها به صورت مرتب
  • عدم استفاده از نوشابه
  • خوردن آب بعد از مصرف مکمل ها
  • استفاده از خمیر دندان‌های کم فلوراید
  • معاینات منظم دندانپزشکی

عفونت دندان کودکان

اگر با علائمی همچون تب، بوی بد دهان، درد شدید دندان، خروج ترشحات چرکی از لثه و تورم لثه‌های کودک مواجه شدید، احتمالا دندان کودک شما عفونت کرده است. برای درمان عفونت دندان کودک بهتر است به دندانپزشک مراجعه کنید تا با تجویز و مصرف آنتی بیوتیک بتوانید این عفونت را بهبود ببخشید و مانع از پیشرفت آن شوید.

برفک دهان کودکان

برفک دهان در کودکان باعث ایجاد لکه‌های سفید بر روی بخش‌های داخلی دهان، زبان و لب کودک می‌شود. با مشاهده این لکه‌ها در دهان کودک نزد دندانپزشک بروید تا بتوانید آنها را درمان و از پیشرفت این لکه‌ها جلوگیری کنید.

تبخال دهان کودکان

تبخال یکی از شایع‌ترین عفونت‌های دهانی بشمار می‌رود که باعث ایجاد تاول‌های ریز و پر از مایع بر روی لب و اطراف لب کودک می‌شود. به منظور جلوگیری از ایجاد تبخال در کودک باید کودک خود را عادت دهید که به طور مرتب دست‌های خود را بشوید و از بوسیدن و لمس پوست افرادی که به تبخال مبتلا هستند دوری کند.

نامرتبی دندان کودکان

باقی ماندن دندان‌های شیری به مدت طولانی در دهان کودک، بزرگ و یا کوچک بودن فک و افتادن زود هنگام دندان‌های شیری از عوامل تاثیر گذار در نامرتبی دندان‌های کودک بشمار می‌روند.

شکستن و ترک خوردن دندان کودکان

یکی دیگر از بیماری‌های شایع دهان و دندان کودکان، ترک خوردن و شکستن دندان است. تحت شرایط مختلف همچون افتادن و زمین خوردن کودک، ممکن است دندان‌های آن ترک بخورند یا بشکنند. اگر دندان کودک به هر دلیلی افتاد، سریع آن را در داخل ریشه قرار دهید و در اسرع وقت به دندانپزشک مراجعه کنید. چنانچه دندان کودک ترک خورده باشد نیاز به ترمیم و روکش دارند.

آفت دهان کودکان

آفت دهان به شکل زخم‌های کوچک و دردناکی به رنگ قرمز، سفید یا خاکستری است که در قسمت‌های داخلی دهان کودک ظاهر می‌شوند. حساسیت‌های غذایی، استرس، ضعف سیستم ایمنی بدن کودک و کمبود ویتامین‌های مختلف از عوامل تاثیر گذار در ایجاد آفت دهان کودک است. قرقره کردن آب نمک و استفاده از دهان شویه تاثیر بسزایی در بهبودی آفت دهان کودک دارند و می‌توانند درد ناشی از این آفت‌ها را نیز تا حد زیادی کاهش دهند. با این وجود اگر با زیاد شدن تعداد آفت‌ها در دهان کودک مواجه شدید بهتر است در اسرع وقت به دندانپزشک مراجعه کنید تا دلیل اصلی و راه درمان آن مشخص گردد.

 

 

نظرات