اسپوندیلولیز، شکاف کوچک بین دو مهره ستون فقرات

اسپوندیلولیز یک شکاف کوچک بین دو مهره (استخوان های ستون فقرات) است. اسپوندیلولیز معمولا باعث کمردرد می شود. اکثر افراد برای درمان آن نیازی به جراحی ندارند. استراحت، دارو درمانی، لیزر و فیزیوتراپی زمانی که زودتر شروع شود بسیار موفق هستند، بنابراین اگر شما یا فرزندتان کمردرد دارید به پزشک متخصص دردشناسی مراجعه کنید.

"اسپوندیلولیز" اصطلاح پزشکی برای یک ترک کوچک ( شکستگی ) بین دو مهره در ستون فقرات شما است. مهره های شما 33 استخوانی هستند که ستون فقرات شما را تشکیل می دهند. یک استخوان در ستون فقرات شما یک مهره است. مهره ها شکل جمع هستند.

اسپوندیلولیز معمولاً کمر شما را تحت تأثیر قرار می دهد، اما می تواند در بخش های دیگر ستون فقرات شما نیز اتفاق بیفتد.  در گردن ( ستون فقرات گردنی ) یا میانی پشت ( نفقه سینه ای ).

اسپوندیلولیز چقدر شایع است؟

این بیماری در کودکان و نوجوانان، به ویژه کودکانی که ورزش های تماسی انجام می دهند، شایع تر است.

علائم اسپوندیلولیز چیست؟

کمردرد شایع ترین علامت اسپوندیلوز است. درد معمولا:

  • از قسمت پایین کمر شما به عضلات ران و باسن شما پخش می شود .
  • احساس کشیدگی ماهیچه در ناحیه کمر یا اطراف آن است.
  • در طول فعالیت بدنی بدتر می شود و با استراحت یا زمانی که فعالیت کمتری دارید بهبود می یابد.
  • برخی از افراد مبتلا به اسپوندیلولیز هرگز علائمی را تجربه نمی کنند. این افراد تنها زمانی متوجه می شوند که به دلیل دیگری آزمایش تصویربرداری انجام می دهند.

چه چیزی باعث اسپوندیلولیز می شود؟

آسیب به بخشی از مهره های شما به نام pars interarticularis باعث اسپوندیلولیز می شود.

pars interarticularis  قطعات نازکی از استخوان هستند که مهره‌های شما را مستقیماً در بالا و پایین یکدیگر به هم متصل می‌کنند تا یک واحد کاری تشکیل دهند. این پیوندها به ستون فقرات شما اجازه حرکت و انعطاف می دهند.

هر چیزی که به pars interarticularis شما آسیب برساند می تواند آنها را شکست دهد. پزشکان این ترک ها را شکستگی پارس می نامند.

شایع ترین علل شکستگی پارس عبارتند از:

استفاده بیش از حد : حرکات تکراری که به کمر شما فشار وارد می کند باعث ساییدگی و پارگی مهره های شما می شود. با گذشت زمان، این آسیب می تواند منجر به شکستگی پارس شود. انجام کارهای فیزیکی برای شغل خود، انجام ورزش های تماسی و آسیب رساندن مکرر به کمر می تواند به مهره های شما آسیب برساند.

جهش رشد : برخی از کودکان و نوجوانان هنگامی که در حال گذراندن یک جهش رشد هستند دچار اسپوندیلولیز می شوند - دوره ای که بدن آنها از نظر فیزیکی در حال رشد و تغییر سریع است.

ژنتیک : برخی افراد با مهره های نازک تری به دنیا می آیند. این می تواند احتمال شکستگی پارس را افزایش دهد.

عوامل خطر اسپوندیلولیز

هر کسی می تواند اسپوندیلولیز را تجربه کند. گروه خاصی از افراد در معرض خطر بیشتری برای شکستگی پارس هستند، از جمله:

  • ورزشکارانی که ورزش های تماسی مانند فوتبال، ژیمناستیک یا وزنه برداری انجام می دهند.
  • کودکان و نوجوانانی که بدنشان هنوز به سرعت در حال رشد و تغییر است.

شایع ترین عوارض اسپوندیلولیز چیست؟

کمردردی که با اسپوندیلولیز همراه است نیز می تواند منجر به کاهش تحرک شود.

اسپوندیلولیز درمان نشده می تواند منجر به اسپوندیلولیستزیس شود . اسپوندیلولیز زمانی اتفاق می‌افتد که مهره‌های شما در اثر اسپوندیلولیز به اندازه کافی ترک خورده یا ضعیف می‌شوند تا از جای خود خارج شوند. اگر یک مهره لغزیده به عصب فشار بیاورد، ممکن است درد تیراندازی در پاهای خود ایجاد کنید (سیاتیک). برخی از افراد برای تسکین علائم اسپوندیلولیستزیس و بازگشت به روال عادی خود نیاز به جراحی دارند.

تشخیص و آزمایشات

اسپوندیلولیز چگونه تشخیص داده می شود؟

یک پزشک اسپوندیلولیز را با معاینه فیزیکی و آزمایش های تصویربرداری تشخیص می دهد. آنها از شما در مورد علائم و سابقه پزشکی شما می پرسند. به پزشک خود بگویید چه زمانی برای اولین بار متوجه درد در پشت خود شدید و دقیقاً قبل از شروع آن چه می‌کردید.

چه آزمایشاتی برای تشخیص اسپوندیلولیز انجام می شود؟

پزشک شما از تست های تصویربرداری برای گرفتن عکس از مهره ها و بافت اطراف ستون فقرات شما استفاده می کند، از جمله:

  • اشعه ایکس .
  • تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) .
  • اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT) .
  • مدیریت و درمان

اسپوندیلولیز چگونه درمان می شود؟

پزشک شما درد و سایر علائم شما را درمان می کند تا به شکستگی پارس زمان دهد تا بهبود یابد. بسته به اینکه کدام مهره ها تحت تاثیر قرار گرفته اند و شدت ترک ها چقدر است، ممکن است از چند هفته تا چند ماه به درمان نیاز داشته باشید.

رایج ترین درمان های اسپوندیلولیز عبارتند از:

استراحت : استراحت کردن از ورزش و سایر فعالیت‌های شدید بدنی استرس را بر ستون فقرات شما کاهش می‌دهد.

داروها: NSAID های بدون نسخه می توانند به کاهش درد و التهاب کمک کنند. مسکن های بدون نسخه را برای بیش از 10 روز متوالی بدون صحبت با پزشک خود مصرف نکنید.

کورتیکواستروئیدها : کورتیکواستروئیدها التهاب را کاهش می دهند. پزشک شما ممکن است یک داروی خوراکی را برای شما تجویز کند که از طریق دهان مصرف کنید. آنها همچنین ممکن است دارو را مستقیماً به ناحیه آسیب دیده تزریق کنند تا به تسکین درد کمک کنند.

فیزیوتراپی : فیزیوتراپیست ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی است که به شما کمک می کند تا نحوه انجام حرکات بدن را بهبود ببخشید. آنها به شما کمک می کنند تا علائمی مانند درد، سفتی و ناراحتی که حرکت را سخت می کند را مدیریت کنید. یک فیزیوتراپ تمریناتی را به شما می دهد که عضلات اطراف ستون فقرات شما را تقویت می کند.

بریس‌بندی : ممکن است ارائه‌دهنده شما به شما توصیه کند از یک بریس پشت برای تثبیت ستون فقرات خود در حین بهبود شکستگی پارس استفاده کنید.

آیا اسپوندیلولیز نیاز به جراحی دارد؟

به ندرت نیاز به جراحی برای اسپوندیلولیز وجود دارد. بیشتر اوقات، افراد با درمان های غیر جراحی مانند لیزر احساس بهتری دارند.

برخی از افراد برای تثبیت ستون فقرات خود نیاز به جراحی دارند. در طی یک جراحی ترمیم پارس، جراح شما معمولاً می‌تواند شکستگی پارس را بدون نیاز به همجوشی ستون فقرات (جوش دادن دو مهره به یکدیگر برای تشکیل یک استخوان) درمان کند. اگر به جراحی نیاز دارید، پزشک به شما می گوید که چه انتظاری داشته باشید و چه مدت طول می کشد تا بهبودی داشته باشید.

چه مدت طول می کشد تا اسپوندیلولیز بهبود یابد؟

بهبود شکستگی های پارس تا شش ماه طول می کشد. اکثر افراد مبتلا به اسپوندیلولیز به محض شروع درمان احساس بهتری دارند. برنامه درمانی خود را تا زمانی که پزشک شما پیشنهاد می کند دنبال کنید، حتی اگر علائم شما زودتر بهبود یابد.

از پزشک خود بپرسید که چه زمانی می توانید دوباره ورزش یا فعالیت بدنی شدید را شروع کنید.

آیا می توان از اسپوندیلولیز پیشگیری کرد؟

شما معمولا نمی توانید از اسپوندیلولیز جلوگیری کنید. این نکات ایمنی عمومی را برای کاهش خطر شکستگی پارس دنبال کنید:

  • همیشه کمربند ایمنی خود را ببندید، از جمله مهار شانه در اطراف نیمه بالایی بدن.
  • برای تمام فعالیت ها و ورزش ها از تجهیزات حفاظتی مناسب استفاده کنید.
  • اطمینان حاصل کنید که خانه و محل کار شما از شلوغی هایی که ممکن است شما یا دیگران را به هم بریزند، خالی باشد.
  • همیشه از ابزار یا تجهیزات مناسب در خانه برای رسیدن به اشیا استفاده کنید. هرگز روی صندلی یا میز نایستید.
  • یک رژیم غذایی و برنامه ورزشی را دنبال کنید که به شما در حفظ سلامت استخوان کمک می کند.
  • اگر بیش از 50 سال دارید یا اگر سابقه خانوادگی پوکی استخوان دارید، در مورد آزمایش تراکم استخوان با پزشک خود صحبت کنید
  • اگر در راه رفتن مشکل دارید یا خطر سقوط دارید از عصا یا واکر استفاده کنید.

اگر اسپوندیلولیز داشته باشم چه انتظاری می توانم داشته باشم؟

اگر مبتلا به اسپوندیلولیز هستید، درمان های غیرجراحی مانند استراحت، دارو درمانی، لیزر و فیزیوتراپی باید علائم شما را بهبود بخشد. این درمان ها نمی توانند شکستگی را از بین ببرند، اما می توانند به شما کمک کنند تا در اسرع وقت بدون درد به فعالیت های روزانه خود بازگردید.

چه زمانی می توانم به فعالیت های بدنی و ورزش برگردم؟

قبل از از سرگیری فعالیت بدنی شدید با پزشک خود صحبت کنید. حتی اگر درد و سایر علائم بهبود یافته باشد، مهره های شما به زمان نیاز دارند تا بهبود یابند.

پزشک شما پیشرفت درمان شما را کنترل خواهد کرد. با شروع درد کمتر و انعطاف پذیری بیشتر، می توانید به تدریج به فعالیت های معمول خود بازگردید. افرادی که از اسپوندیلولیز بهبود می یابند معمولاً حداقل به چند هفته (و تا چند ماه) درمان نیاز دارند تا بتوانند فعالیت های بدنی شدید مانند  ورزش را از سر بگیرند.

چه زمانی باید به پزشک خود مراجعه کنم؟

هر چه زودتر به یک پزشک مراجعه کنید، سریعتر می توانند اسپوندیلولیز را تشخیص داده و درمان کنند. به محض اینکه متوجه کمردردی شدید که بیش از چند روز طول می کشد یا به اندازه ای شدید است که شرکت در برنامه معمول خود را سخت یا غیرممکن می کند، به پزشک مراجعه کنید.

چه زمانی باید به اورژانس مراجعه کنم؟

اگر ضربه ای مانند سقوط یا تصادف رانندگی را تجربه کردید به اورژانس بروید. اگر احساس خود را از دست دادید یا نمی توانید بخشی از بدن خود را حرکت دهید به اورژانس مراجعه کنید.

در سامانه تله ویزیت، بصورت آنلاین توسط  پروفسور دکتر سیروس مومن زاده  ویزیت شوید. جهت تله ویزیت روی لینک زیر کلیک کنید.

منبع: Spondylolysis: Causes, Treatment & Prevention

نظرات

مقالات مرتبط

Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4