درد مفصل به احساس ناراحتی گفته میشود که ممکن است برای هر مفصلی ایجاد شود. ممکن است یک مفصل درد داشته باشد اما ملتهب نباشد، یا همزمان درد و التهاب داشته باشد. ممکن است فقط یک مفصل دچار درد شود یا مفاصل مختلفی دردناک باشند. الگوی درد مفصل از نظر تعداد و نوع مفاصل درگیر به علت اصلی آن بستگی دارد. برخی از علل درد مفصل نیاز به درمان فوری دارند. به عنوان مثال:
-
در مواردی که فرد دچار عفونت مفصلی شده باشد (آرتریت سپتیک)
-
اگر فرد طوری دچار شکستگی استخوان شده باشد که مفصل هم درگیر شده باشد.
-
اگر در شخصی احتمال ابتلا به آرتریت روماتوئید وجود داشته باشد، لازم است فورا به یک پزشک متخصص مراجعه کند.
علت درد مفاصل
درد مفاصل بسیار شایع است، به ویژه با افزایش سن در ارتباط است. در یک نظرسنجی ملی، حدود یک سوم بزرگسالان گزارش کردند که در 30 روز گذشته دچار درد مفاصل شده اند. درد زانو شایع ترین شکایت بود و بعد از آن درد شانه و لگن. اما درد مفاصل میتواند هر قسمت از بدن شما را تحت تاثیر قرار دهد، از مچ پا و پا گرفته تا شانه ها و دست ها.طیف گسترده ای از شرایط می تواند منجر به درد مفاصل شود:
-
آرتروز ، یک بیماری "ساییدگی و پارگی" ، شایع ترین نوع آرتریت است.
-
آرتریت روماتوئید یک اختلال خود ایمنی است که زمانی رخ می دهد که بدن شما به بافت های خود حمله می کند.
-
بورسیت زمانی است که کیسه های مایع که به ملتهب شدن مفاصل کمک می کند ، ملتهب می شوند.
-
نقرس نوعی آرتروز است که بیشتر اوقات مفصل شست پا را تحت تاثیر قرار می دهد.
-
کشیدگی ، پیچ خوردگی و سایر آسیب ها.
اغلب، درد می تواند همراه با تورم و التهاب، سفتی و از دست دادن دامنه حرکتی باشد. درمان درد مفاصل درد مفاصل میتواند از خفیف تا ناتوان کننده باشد. ممکن است بعد از چند هفته (حاد) از بین برود، یا چند هفته یا ماه (مزمن) طول بکشد. حتی درد و تورم کوتاه مدت در مفاصل می تواند بر کیفیت زندگی شما تأثیر بگذارد. علت درد مفاصل هرچه باشد، معمولاً می توانید آن را با دارو، فیزیوتراپی یا درمان های جایگزین کنترل کنید. پزشک ابتدا سعی می کند شرایطی را که باعث درد مفاصل شما میشود را تشخیص داده و درمان کند. هدف کاهش درد و التهاب و حفظ عملکرد مفاصل است.
درمان درد مفصل چه چیزهایی هستند؟
درمان های بسیار متنوعی برای درد مفاصل وجود دارد که به طور کلی آن ها را می توان در دسته های زیر جای داد. توجه به این نکته مهم است که بسیاری از این درمان ها صرفا توسط پزشک تجویز می شوند و به علت عوارضی که ممکن است به همراه داشته باشند، لازم است با توجه به شرایط خاص بیمار و تحت نظر پزشک تجویز و استفاده شوند.
داروهای خوراکی: داروهای مسکن مانند NSAIDها (ناپروکسن، ایبوپروفن، سلکوکسیب و …)، استامینوفن، اپیوئیدها، داروهای شل کننده عضلات، داروهای ضد افسردگی و ضد صرع.
مواد موضعی مانند کاپسایسین (ماده ای که در فلفل های تند وجود دارد)
داروهای تزریقی: ممکن است پزشک داروهای استروئیدی را مستقیما به مفصل تزریق کند. همچنین خارج کردن مایع از مفصل و تزریق هیالورونین نیز ممکن است استفاده شود.
فیزیوتراپی
ورزش و کاهش وزن: شنا کردن و دوچرخه سواری بهترین ورزش ها هستند زیرا فرد را قادر به کاهش وزن می کنند در حالی که مفاصل را تحت فشار قرار نمی دهند.
مراقبت های خانگی: از مفصل با یک بریس یا باند محافظت کنید، به مفصل استراحت دهید و از هرگونه فعالیتی اجتناب کنید، اگر مفصل ملتهب و گرم است چندین بار در روز، حدود ۱۵ دقیقه یخ روی آن قرار دهید. اگر عضلات اطراف مفصل گرفته اند از حوله گرم چندین بار در روز استفاده کنید. مفصل را بالاتر از سطح قلب قرار دهید.از برخی مکمل ها مانند گلوکوزامین و کندورایتین نیز می توان استفاده کرد.
چه زمانی لازم است به پزشک مراجعه کنیم؟
درد مفصل به ندرت یک فوریت پزشکی است. در اغلب موارد درد مفصل خفیف می تواند به راحتی در منزل بهبود یابد.اگر درد مفصل طی آسیب یا حادثه ای ایجاد شود و با تغییر شکل مفصل، ناتوانی در استفاده از مفصل، درد شدید و تورم ناگهانی همراه باشد، لازم است فورا به پزشک مراجعه کنید.َ
عزیزان میتوانند از طریق اپلیکیشن تله ویزیت - TeleVisit، به ارتباط مستقیم با متخصصین بپردازند و بصورت مجازی سوالات خود را از پزشک متخصص بپرسند و راهکارهای درمانی را از پزشک مورد نظر خود دریافت نمایند.