راه های انتقال ویروس کرونا

چگونگی انتقال و گسترش ویروس کرونا، یکی از سول های اصلی همه ما  درمورد کوید19 است. به این دلیل که با دانستن نحوه انتشار ویروس کرونا می توانیم اقدامات درستی انجام دهیم تا بیمار نشویم و دیگران را آلوده نکنیم. به طور کلی راه های انتقال ویروس کرونا عبارت اند از:

  •  شخص یه شخص
  • هوا
  • سطوح
  • مدفوع

انتقال شخص به شخص

راه اصلی انتشار (COVID-19)، از شخصی به شخص دیگر است. ویروس عامل، از طریق قطرات تنفسی از فردی به فرد دیگر منتقل می شود. قطره های تنفسی (Droplets or aerosols)، در هنگام سرفه، عطسه یا مکالمه با فرد آلوده، منتقل می شوند. این قطرات می توانند در دهان یا بینی افرادی که در نزدیکی فرد مبتلا هستند؛ وارد شوند و یا توسط ریه ها استنشاق شوند. هرچه افراد در تماس نزدیک تر باهم باشند احتمال انتقال ویروس بیشتر می شود.

انتقال در هوا Airborne transmission))

ویروس کرونا توسط ذرات هوا گسترش می یابند. تحقیقات نشان می دهد ویروس کرونا می تواند تا 3 ساعت در هوا زنده بماند. اگر فرد مبتلا در محیطی سرفه یا عطسه کند؛ محیط را آلوده به ویروس می کند. در این حالت، تا زمانی که ویروس به دلیل نیروی جاذبه به سمت زمین کشیده شود؛ هوا ناقل ویروس خواهد بود. بنابراین، زمانی که شخصی در محیط آلوده نفس بکشد، ویروس وارد ریه های او می شود.

به همین دلیل است که تاکید می شد ماسک بزنید و در محیط های سرپوشیده تجمع کنید. ماسک زدن بهترین کاری است که برای جلوگیری از روش انتقال هوا مفید خواهد بود.

انتقال سطح (Surface transmission)

روش دیگر انتقال ویروس کرونا، لمس سطوح است. وقتی فرد بیمار روی سطوح سرفه یا عطسه کند و یا بر اثر عطسه و سرفه دست خود را آلوده و با دست آلوده سطوح را لمس کند؛ سطوح به محل انتقال کرونا تبدیل می شوند. اگر شما سطوح آلوده را لمس کنید و سپس بینی،دهان، گوش یا چشمانتان را لمس کنید؛ ویروس وارد بدن شما می شود. کرونا ویروس می تواند به مدت 2 تا 3 روز روی سطوح پلاستیکی و فولاد ضد زنگ، زنده بماند.

برای جلوگیری از این روش انتقال، دستگیره ها، کلید ها، پیشخوان ها و سایر سطوح را مرتب ضد عفونی کنید و دست هایتان را به صورت مداوم بشورید.

انتقال از طریق مدفوع (Fecal-oral)

مطالعات نشان می دهد که ذرات ویروس در مدفوع آلوده یافت می شوند.  کارشناسان مطمئن نیستند که آیا ویروس می تواند از طریق تماس با مدفوع فرد آلوده گسترش یابد یا خیر. اما آنچه مشخص است این است که اگر شخص مبتلا از دستشویی استفاده کند و دست های خود را نشوید؛ با لمس اشیا، آن ها را آلوده می کند و باعث انتقال ویروس می شود.

غذا خوردن

در حال حاضر هیچ مدرکی مبنی بر ابتلا به (COVID-19) با غذا خوردن و استفاده از غذا و آب وجود ندارد. ممکن است افراد با لمس سطوحی مثل بسته بندی مواد غذایی، ظروف غذاخوری و یا میزغذاخوری که روی آن ویروس وجود دارد و سپس لمس بینی و دهان و چشمشان به کرونا مبتلا شوند. اما غذا خوردن یکی از اصلی ترین راه های انتشار ویروس کرونا نیست.

همچنین هیچ مدرکی مبنی بر ابتلا به COVID-19 با نوشیدن آب در دست نیست. ویروس COVID-19 در آب آشامیدنی شناسایی نشده است. روش های متداول تصفیه آب که از فیلتراسیون و ضد عفونی استفاده می کنند؛ مانند روش هایی که در بیشتر سیستم های آب آشامیدنی شهری وجود دارد؛ میتواند ویروس عامل COVID-19 را از بین ببرد.

پشه

هیچ داده ای مبنی بر انتشار ویروس کرونا توسط پشه ها یا کنه ها وجود ندارد. پشه ها می توانند بسیاری از بیماری ها را از طریق خون و مکیدن خون به انشان منتقل کنند. اما تا این لحظه هیچ مورد قطعی ابتلا به کرونا توسط پشه یافت نشده است.

در این مقاله سعی کردیم اصلی ترین روش های انتشار و شیوع ویروس کرونا را بیان کنیم تا با آگاهی بیشتر در برابر این عوامل انتقال از خود مراقبت کنید. این ویروس اغلب از طریق افرادی که علائم دارند شیوع پیدا می کند اما امکان انتقال آن بدون نشان دادن علائم نیز وجود دارد. برخی از افرادی که نمی دانند آلوده شده اند می توانند این بیماری را به دیگران بدهند که گسترش بدون علامت نامیده می شود. همچنین ممکن است افراد  قبل از مشاهده علائم، ناقل باشند که به آن گسترش پیش از علائم می گویند. بنابریان این ویروس را ساده نگیرید و مراقب باشید.

نظرات

مقالات مرتبط

سایر پزشکان مرتبط