واکسن، موثر ترین راه برای پیشگیری از بیماری های عفونی است. واکسن نوعی درمان است که با هدف تحریک سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با پاتوژنهای عفونی مانند باکتریها و ویروسها انجام میشود. آن ها به گونه ای طراحی شده اند که عفونت را به افراد منتقل نمی کنند. با همه گیری ویروس کرونا، دانشمندان و مردم به دنبال یافتن واکسن این ویروس هستند. به دلیل سرعت انتقال بالا و امکان ابتلا مجدد به ویروس کرونا، کشف و تولید واکسن کوید19 اهمیت بیش تری یافته است.
واکسن کوید 19
واکسن کوید19 (COVID ‑ 19) یک محصول بیوتکنولوژی است که برای مصونیت اکتسابی در برابر بیماری ویروس کرونا 2019 در نظر گرفته می شود. از ستامبر سال 2020، 321 پروژه در سراسر جهان در حال تولید واکسن کرونا بودند که در ماه آوریل تعداد آن ها بیشتر شد. البته اکثر این آزمایشات به مرحله اثبات ایمنی و کارایی آزمایشات بالینی نرسیده اند. بنابراین در حال حاضر هیچ واکسنی برای جلوگیری از عفونت ویروس کرونا در انسان وجود ندارد.
در فوریه سال 2020 ، سازمان بهداشت جهانی (WHO) اعلام کرد که انتظار نمی رود واکسن علیه سندرم حاد تنفسی حاد کرونا ویروس 2 (SARS-CoV-2)، در کمتر از 18 ماه در دسترس باشد. مطالعات قبلی برای تولید واکسن علیه بیماری های ویروس کرونا مانند SARS و MERS، دانش قابل توجهی در مورد ساختار و عملکرد ویروس های کرونا ایجاد کرده است که مطالعات واکسن COVID ‑ 19 را تسریع کرد. همچنین، پس از شناسایی ویروس کرونا در دسامبر 2019، توالی ژنتیکی COVID ‑ 19 در 11 ژانویه 2020 منتشر شد؛ که باعث سرعت بخشیدن به فرایند تولید واکسن شد.
مطالعات برای واکسن کرونا ویروس
کشورهای مختلف به دنبال کشف و ساخت واکسن کرونا هستند. در انگلستان، موسسه ملی تحقیقات بهداشت (NIHR) و سرویس سلامت همگانی (NHS) در زمینه مطالعات واکسن کرونا با هم همکاری می کنند. در حال حاضر 2 مطالعه ملی درمورد واکسن ویروس کرونا وجود دارد که NIHR در انگلستان آن ها را تایید کرده است و توسط دانشگاه آکسفورد و کالج امپریال لندن در حال آزمایش و اجرا هستند.
ایرلند شمالی، اسکاتنلند از دیگر کشورهای در حال مطالعه برای یافتن واکسن کوید 19هستند. همچنین شرکت های دارویی مختلف در حال تکمیل واکسن ویروس کرونا هستند تا به این بیماری همه گیر پایان دهند. (AstraZeneca) یکی از سه شرکتی است که واکسن های آن در مراحل آخر آزمایش های بالینی در ایالات متحده قرار دارد. یکی دیگر از این شرکت ها ، Moderna) ) است.
واکسن شرکت ( AstraZeneca)
شرکت (AstraZeneca)، یک شرکت دارویی است که در زمینه تولید واکسن ویروس کرونا فعالیت می کند. این شرکت آزمایشات مرحله پایانی واکسن ویروس کرونا را متوقف کرد زیرا یک واکنش جانبی جدی و مشکوک در یک شرکت کننده به وجود آمد. هنوز مشخص نیست که این واکنش مستقیماً توسط واکسن شرکت ایجاد شده است یا تصادفی بوده است.
آزمایش واکسن در مراحل آخر بسیار مهم است؛ زیرا آزمایشات بزرگ می تواند عوارض جانبی نادر اما جدی را نشان دهد که در صورت دریافت همگانی واکسن فقط در هزاران نفر ظاهر می شود. واکسن AstraZeneca از ناقل ویروسی استفاده می کند که ژن های ویروس کرونا را به سلول های انسانی منتقل می کند. اجزای ویروس کرونا برای ایجاد واکنشی ایمنی محافظتی ایجاد می شود که در صورت تلاش ویروس کرونا برای آلوده کردن فرد واکسینه شده، دوباره برانگیخته می شود.
در مقاله ای که در ماه ژوئیه در Lancet منتشر شد؛ محققان AstraZeneca گزارش دادند که اکثر شرکت کنندگان در آزمایشات فاز 2/1 واکسن، که برای ارزیابی ایمنی محصول طراحی شده بود؛ عوارض جانبی خفیف یا متوسطی از جمله درد عضلانی و لرز را تجربه کرده اند. به این دلیل که هیچ یک از واکنش ها شدید یا تهدید کننده زندگی نبوده و به سرعت برطرف شدند؛ واکسن به اندازه کافی ایمن در نظر گرفته شد تا بتواند آزمایش بیشتری انجام دهد.
در فاز سوم و مراحل پایانی، یکی از شرکت کنندگان برای آزمایش واکسن، واکنش های التهابی شدیدی بعد از دریافت واکسن داشت. به همین دلیل مراحل تایید و تولید آن متوقف شده است. (AstraZeneca) در بیانیه ای توقف آزمایشات را یک "عمل معمول" توصیف کرد و گفت هر زمان که بیماری بالقوه غیرقابل توجیهی در یکی از آزمایشات وجود داشته باشد باید به طور دقیق بررسی شود و از صحت آزمایشات مطمئن شویم.
شرکت ها و موسسات گوناگون در سراسر کشور در حال آزمایش و پژوهش برای ساخت واکسن کرونا هستند. بعضی از مطالعات به نتیجه ای نرسیده اند اما گاهی خبر های خوبی به گوش می رسد. در حال حاضر هیچ نتیجه قطعی برای تولید واکسن کرونا وجود ندارد و باید منتظر اخبار جدیدتر بود. شما می توانید جدید ترین اخبار درباره ویروس کرونا را تله ویزیت را در قسمت اخبار سلامت در سایت تله ویزیت بخوانید.